Задължителни осигуровки в Германия

От 01.09.2012 здравната осигуровка в Германия е задължителна за всяко лице с адресна регистрация на територията на страната.Съгласно параграф 193/VVG, ако престоят е по-дълъг от един месеци и не са платени здравни осигуровки ,при настъпване на здравно събитие, трябва да се плати на Здравната каса в Германия дължимата сума за целия престой до момента на събитието със задна дата. Вариантите да се застраховаме в Германия са два: GKV (държавно здравно осигуряване ) или PKV(частно здравно осигуряване) Но не всеки може свободно да избира между държавната и частната здравноосигурителна каса.Право на избор имат само лицата, които са - сoбственици на фирми, държавни служители, работещи на свободна практика. Те могат независимо от размера на тeхните доходи да се осигурят в частната здравноосигурителна каса. Назначените по трудов договор лица подлежат на задължителното държавно здравно осигуряване и могат да преминат към частната здравна каса, ако брутните им годишните доходи надвишават 50 850.00 Евро.
1.PKV-(частно здравно осигуряване)- Този вид застраховане касае сoбственици на фирми, държавни служители, работещи на свободна практика. Те могат независимо от размера на тeхните доходи да се осигурят в частната здравноосигурителна каса. Ние ще ви предложим оферта по тарифа за чужденци в Германия БЕЗ първоначален медицински преглед и стоматологичен статус( които в други случаи би трябвало да се заплатят на място по цени на медицинските услуги в Германия). При частното здравно осигуряване няма собствен дял (самоучастие) и всички разходи за здравни услуги се поемат от застраховката.Месечните вноски по тази застраховка са фиксирани и не се влияят от никакви условия.Застраховката е валидна за всички страни от ЕС. Вноските по тази застраховка се признават за разход и не се облагат с данък.
 2.GKV- (държавно здравно осигуряване ). Назначените по трудов договор лица подлежат на задължителното държавно здравно осигуряване и могат да преминат към частната здравна каса ако годишните им доходи надвишават 49.500 Евро. Правилния избор до голяма степен зависи от личните ви и професионални планове. При семейните се препоръчва държавната здравна каса която предлага семейната здравна осигуровка. При нея след като един от членовете на семейството е осигурен в държавната здравна каса останалите членове на семейството (деца,съпруг/а с месечни доходи до 365 Евро) са също здравно осигурени без да плащат допълнителни месечни вноски. За несемейните или собственици на фирми с високи доходи, частната здравна каса е по-добрия избор. При здравната частна каса месечните осигурителни вноски се определят от възрастта на осигуряващия се, пол и здравословно състояние, докато при държавната здравна каса вноските се определят като процент(15,5%) от брутния месечен доход. Държавно здравно осигуряване е задължително за хората, които са без постоянна работа повече от една година. За хората със свободни професии и собствениците на фирми, то не е задължително. При на с ще получите безплатно сравнение на застрахователните тарифи. В нашата оферта ще намерите достъпни цени за здравни осигуровки в Германия, без собствен участие и без надплащане на просрочени премии.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen